Home
 
Eigen webwinkel
 
Webwinkel software
 
Online winkelen
 
Contact
 
Links
 
 

Webwinkel Software

Van de keuze voor de juiste webwinkel software hangt enorm veel van het toekomstige succes van je webwinkel af. Want ook al wisselen er dagelijks webwinkels van software, het is een grote stap die lang niet altijd vlekkeloos verloopt. Het kiezen van de juiste webwinkel software is dus een belangrijke stap bij het beginnen ervan!

Er zijn tientallen webwinkel software oplossingen. Op Ecommerce News staan enkele oplossingen beschreven. Om hierin een keuze te kunnen maken moet je vooraf weten welke functies jouw webwinkel software moet bezitten, dien je een beeld te hebben van hoe jouw webwinkel er ongeveer uit komt te zien en en wat de mogelijkheden hierin zijn. Die keuze kunnen wij niet voor je maken. Wel kunnen we je helpen met enkele tips die, naast de functionele en grafische mogelijkheden van je webwinkel, ook van groot belang kunnen zijn in de keuze voor de juiste webwinkel software.

Vijf belangrijke keuzes bij het kiezen van de juiste webwinkel software

1. Wat is je (start)budget?
Als je twijfelt in het aanbod van webwinkel software aanbieders dan kun je vooraf in ieder geval voor jezelf bepalen of je bereid bent om direct bij de start duizenden euro's te investeren in de software van je webwinkel. Bij verreweg de meeste oplossingen is dit noodzakelijk. Zo lijkt open source bijvoorbeeld erg goedkoop (de software is meestal gratis) maar betekent het installeren, inrichten en ontwerpen van de uitstraling van de webwinkel meestal een investering van enkele duizenden euro's.

2. Wil je er zelf aan kunnen knutselen?
Bij veel webwinkel software aanbieders krijg je alleen een gebruikersnaam en wachtwoord voor de backend. Je hebt dan zelf geen FTP toegang. Ook al kun je bij veel aanbieders bijna je hele webwinkel aanpassen via de backend, de software zelf heb je dus niet in de hand. Je krijgt alleen het gebruikersrecht maar zult nooit echt weten hoe jouw webwinkel in elkaar zit. Is dat geen probleem voor je? Let er dan in ieder geval op dat je wel je webwinkeldatabase later uit de software kunt exporteren. Mocht je in de toekomst wel eens willen wisselen van webwinkel software is dat in ieder geval mogelijk!

3. Verwacht je ondersteuning?
Webwinkel software wordt tegenwoordig steeds vaker aangeboden als SAAS, oftewel "software as a service". Daarmee bieden ze je een product. Dus geen dienst. Je krijgt wel de software en vaak wat ondersteuning d.m.v. een veelgestelde vragenlijst of handleiding in PDF, maar kunt geen helpdesk of supportafdeling bellen.

4. Hoeveel tijd wil je erin steken?
Natuurlijk zul je tijd steken in het leren van de backend van je webwinkel. En de software kies je dus niet enkel op hoe snel je deze onder de knie hebt. Maar het mee laten wegen kan ook geen kwaad! Elk uur dat je besteed aan het leren van de software of het onderhouden van je webwinkel, kun je niet besteden aan je marketing of assortiment! Houd dus ook rekening met gebruiksvriendelijkheid en de tijd die je er zelf in moet steken. Een iets simpelere oplossing die voor jou veel gemakkelijker werkt, hoeft zeker geen slechte keuze te zijn!

5. Hoeveel uitgebreid moet je starten?
Het is heel ambitieus om te denken dat je met je webwinkel al voor de komende tien jaar voorbereid wilt zijn. Natuurlijk zijn er wel oplossingen die hieraan kunnen voldoen, maar zijn deze wel de juiste keuze? Wil je wel nu al nadenken over een nieuwsbrief, kortingscode, gerelateerde berichten, chatfunctie, en uitbreiding naar het buitenland? Vaak kun je beter eerst gewoon software kiezen op basis van je wensen van vandaag, en mocht je echt uit je jasje scheuren, gewoon ooit een keer overstappen of een uitgebreidere versie nemen.